LUMINA FAPTELOR BUNE

Blog ortodox spre zidire sufleteasca

INTRAREA IN BISERICA A MAICII DOMNULUI

In aceasta mare sarbatoare, parintii Ioachim si Ana tinandu-si fagaduinta au venit sa aduca in Biserica, pe fiica lor, Fecioara Maria, in varsta de numai trei ani, ca un dar sfant lui Dumnezeu.
De mentionat ca Biserica cea Mare, la care ne referim este in fapt Templul lui Solomon din Ierusalim care avea o încãpere mai presus decât orice în aceastã lume, unde nu intra decât o datã pe an, singur, arhiereul. Aici se pastrau Chivotul Legii, în care erau cele douã Table ale Legii, pe care erau scrise cele 10 Porunci, Toiagul lui Aaron, un vas cu manã din cea care cãzuse spre hrana evreilor în pustie, dupã ce trecuserã Marea Rosie, când au fost eliberati din robia Egiptului.
Cu aceasta ocazie la Nazareth au venit toate rudeniile lor, caci Sfantul Ioachim era de neam imparatesc, iar Sfanta Ana, de neam arhieresc. Fecioara copila imbracata cu podoabe imparatesti si condusa de sfintii parinti si de alte fecioare tinere cantand din psalmii lui David, cu faclii aprinse in maini, s-au indreptat spre templu unde au fost intampinati de multime de popor.
S-au implinit atunci cuvintele scrise de David proorocul care zice: "Asculta fiica si vezi si pleca urechea ta si uita poporul tau si casa parintelui tau, ca a poftit Imparatul frumusetea ta, ca El este Domnul tau. Aduce-se-vor Imparatului fecioare in urma ei, prietenele ei se vor aduce Tie?"
Cand au ajuns in fata bisericii unde ii asteptau preotii, s-au oprit inaintea celor 15 trepte. Atunci prunca Fecioara a inceput sa urce singura treptele, pana la treapta cea mai de sus, fara a se opri pe fiecare treapta dupa cum era randuiala. Deci primind-o Zaharia preotul, tatal Sfantului Ioan Botezatorul, pentru ca dansul era preotul cel mare de rand atunci, a luat-o de mana si a dus-o direct in sfanta sfintelor, acolo unde niciodata nu intra parte femeiasca si nici preotii, ci numai arhiereul o data pe an, atunci cand aducea jertfa de sange pentru nestiintele poporului. Acolo i-au dat ei loc de rugaciune.
Fecioara Maria, incredintata preotilor si unor fecioare mai in varsta, petrecea cea mai mare parte din viata ei in rugaciune si vorbire cu Dumnezeu, prin citirea Sfintelor Scripturi. Ducea o viata ingereasca. Dimineata se ruga in Sfanta Sfintelor, pana la ora noua. Apoi pana la ora trei, lucra cu celelalte fecioare lucru de mana; torcea lana si in, tesea matase pentru vesmintele preotesti si altele.
Se spune ca, insasi camasa de in cea necusuta de mana, pe care a purtat-o Domnul Hristos, Fiul ei cel scump, a fost tesuta si impletita chiar de Maica Domnului. In timpul mesei Fecioara Maria nu manca cu celelalte fecioare, ci se ducea inauntrul bisericii, unde se ruga pana tarziu.
 Acolo venea Sfantul Arhanghel Gavriil si ii aducea paine ingereasca. Aceasta mancare fiind ingereasca tot trupul si sufletul ei se indumnezeise, iar rugaciunile ei se inaltau in ceruri. Ea vorbea acum cu ingerii, iar bucuriile ei erau negraite, supunerea desavarsita si smerenia dumnezeiasca.
Sarbatoarea de astazi este una din marile prasnice inchinate Maicii Domnului, Maica noastra, a tuturor. Sa ne rugam la Ea: „Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi”! AMIN.


Iubiti frati si surori intru Domnul sa pastram in sufletul nostru, ca zile de bucurie si slava, cele cinci mari sãrbãtori ale Maicii Domnului: Nasterea Maicii Domnului - 8 septembrie, Intrarea în Bisericã a Maicii Domnului - 21 noiembrie, Soborul Maicii Domnului - 26 decembrie, Bunavestire - 25 martie, si Adormirea Maicii Domnului - 15 august.

Sursa
Cadelnita

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu