LUMINA FAPTELOR BUNE

Blog ortodox spre zidire sufleteasca

„Bogăţie de binecuvântare“ la Mănăstirea Cozancea

Mănăstirea Cozancea din judeţul Botoşani a fost ieri loc de pelerinaj pentru sute de credincioşi. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica "Adormirea Maicii Domnului" a mănăstirii.

Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a săvârşit ieri slujba Sfintei Liturghii la Mănăstirea Cozancea din judeţul Botoşani. Din soborul de preoţi au făcut parte protos. Hrisostom Rădăşanu, consilier al Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi arhim. Ioan Harpa, exarhul zonei Botoşani. Ierod. Vichentie de la Mănăstirea Ştiubieni, judeţul Botoşani, a fost hirotonit ieromonah. Deşi drumul de acces este dificil până la Mănăstirea Cozancea, numeroşi pelerini au venit să se roage în biserica închinată Adormirii Maicii Domnului.
 "Am simţit linişte şi pace lăuntrică ori de câte ori am ajuns la această mănăstire. Obişnuiesc în fiecare an să vin aici pentru că am mare evlavie la părinţii care s-au nevoit în aceste locuri", a declarat Maria Iacob din localitatea Suliţa, judeţul Botoşani. "M-am bucurat de sărbătoarea de astăzi (n.r. ieri) mai ales că slujba a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan. A fost ca un adevărat hram. Ne-am rugat alături de slujitori pentru sănătate şi pentru ca Dumnezeu să-i lumineze pe oameni ca vremurile să fie mai bune", a spus Teodor Ciobanu din Botoşani.
La finalul slujbei, arhim. Ioan Harpa a amintit că la fiecare început de an bisericesc sau civil, în mănăstirile româneşti monahii obişnuiau să meargă la un părinte mai îmbunătăţit, pentru a cere sfat. "Ne-am supus şi noi acestei rânduieli, venind aici, pe locurile unde au călcat paşii părinţilor Cleopa şi Paisie.
Noi am încercat să luăm cuvânt de folos din vieţile lor. Bucuria a fost mare pentru că IPS Teofan s-a alăturat aceluiaşi cuget de a ne întări duhovniceşte", a spus arhim. Ioan Harpa. Ierom. Cleopa Străchinaru, stareţul Mănăstirii Cozancea, a mulţumit Înalt Preasfinţitului Teofan pentru că a slujit pentru prima dată Sfânta Liturghie în acest loc, binecuvântând astfel obştea acestei aşezări monahale.
 IPS Părinte Mitropolit Teofan a remarcat faptul că vieţuitorii Mănăstirii Cozancea încearcă "să fie izvor de apă curată pentru însetaţii după Dumnezeu, după împărăţia cerurilor". "Ne bucurăm pentru toată bogăţia de binecuvântare cu care ne-a îmbrăcat Dumnezeu astăzi (n.r. ieri)", a spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a îndemnat credincioşii la răbdare în anul în care am intrat.
Istoricul Mănăstirii Cozancea începe în anul 1656, când trei pustnici ridică o biserică din lemn. În anul 1684, Constantin Balş va ridica şi el un sfânt lăcaş din lemn. Biserica de zid, ce se păstrează până astăzi, datează din anul 1732, fiind construită de Vasile Balş. Schitul a fost închis în 1960 şi redeschis abia în anul 1983.
În anul 1990, schitul este ridicat la rangul de mănăstire.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu