LUMINA FAPTELOR BUNE

Blog ortodox spre zidire sufleteasca

Protopopiatul Huşi are un nou protoiereu

Preoţii şi credincioşii din Protopopiatul Huşi au, începând de marţi, 1 martie 2011, un nou protoiereu. Ceremonia de hirotesie şi instalare a părintelui Ioan Petru a fost oficiată de Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor.
Ceremonia de hirotesie şi instalare a părintelui Ioan Petru a fost oficiată de Preasfinţitul CorneliuPărintele Ioan Petru, fost protoiereu al Protopopiatului Fălciu, este de marţi, 1 martie 2011, noul protopop de Huşi.
 Părintele Ioan Petru a fost numit în această demnitate în cadrul şedinţei Permanenţei Consiliului Eparhial a Episcopiei Huşilor, desfăşurată sub preşedinţia Preasfinţitului Episcop Corneliu în data de 28 februarie 2011.
 Tot în cadrul aceleiaşi şedinţe, pr. Ioan Petru a fost numit în postul de paroh la Biserica "Sfinţii Voievozi" din Huşi. Ceremonia de instalare a început prin cuvântul de bun venit adresat celor prezenţi de Preasfinţitul Corneliu, care a menţionat faptul că instalarea noului protoiereu are loc în urma demisiei părintelui Marcel Miron.
"În continuare, Preasfinţia Sa a vorbit preoţilor prezenţi despre procesul de reorganizare administrativ-teritorială a Episcopiei Huşilor, prin desfiinţarea a două protopopiate din cele cinci ale eparhiei. Astfel, începând cu 1 februarie a fost desfiinţat Protopopiatul Negreşti şi parohiile din cuprinsul acestui protopopiat au fost încorporate în cadrul Protoieriei Vaslui, iar începând cu data de 1 martie şi-a încetat activitatea şi Protopopiatul Fălciu, cele 42 de parohii componente fiind arondate Protopopiatelor Bârlad şi Huşi.
Tot în cadrul procesului de reorganizare administrativă, la solicitarea preoţilor parohi şi a consiliilor parohiale, câteva zeci de parohii foarte mici din mediul rural au fost desfiinţate, fiind alipite ca filii parohiilor din vecinătatea lor. Motivele pentru care toate aceste unităţi de cult nu şi-au mai putut desfăşura activitatea sunt acelea că sunt formate dintr-un număr extrem de mic de familii, cei mai mulţi bătrâni, cu o situaţie financiară precară, şi sunt situate în zone greu accesibile", ne-a relatat pr. Marin Tudorică, secretar eparhial al Episcopiei Huşilor.


După acest moment, părintele Marin Tudorică a dat citire Deciziei chiriarhale privind atribuţiile noului protopop, iar PS Corneliu a oficiat hirotesia întru protoiereu, acordând însemnele prevăzute în Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române.
"Preasfinţia Sa a prezentat şi felicitat pe noul protopop, după care a rostit un cuvânt de învăţătură celor prezenţi, mulţumindu-le pentru prezenţă şi invitându-i la o colaborare deschisă şi rodnică cu noul protoiereu.
Părintele protopop Ioan Petru a mulţumit Preasfinţitului Corneliu pentru ascultarea pe care i-a încredinţat-o, făgăduindu-i fiască ascultare şi supunere, precum şi neobosită osteneală în misiunea de coordonare a protopopiatului. PS Corneliu a mulţumit părintelui Marcel Miron pentru toată activitatea desfăşurată în perioada cât a funcţionat ca protopop, concretizată mai ales în modernizarea clădirii în care îşi desfăşoară activitatea Protopopiatul Huşi", a adăugat pr. Marin Tudorică.
Părintele Ioan Petru s-a născut pe 25 noiembrie 1956 în localitatea Deal din judeţul Alba. A absolvit cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca şi este licenţiat al Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Andrei Şaguna" din Sibiu, promoţia 1982. A fost hirotonit ca preot în anul 1982 pe seama parohiei Fălciu II. Printre realizările părintelui Ioan Petru se pot enumera construirea bisericii din filia Odaia Bogdana, precum şi reparaţia capitală şi pictarea bisericii parohiale, Fălciu II. Pr. Ioan Petru este autorul monografiei cu titlul "Fălciu - file de istorie şi actualitate".

Sursa
ziarul lumina

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu