LUMINA FAPTELOR BUNE

Blog ortodox spre zidire sufleteasca

Pomenirea mortilor - Mosii de iarna

Sambata, 18 februarie, Biserica Ortodoxa face pomenirea celor trecuti la cele vesnice. Aceasta sambata este cunoscuta in popor sub denumirea "Mosii de iarna". Exista pomenirea mortilor, pentru ca Biserica nu vede in moarte sfarsitul existentei omului.


Astfel, sambata 26 februarie, in fiecare biserica se oficiaza Sfanta Liturghie, urmata de slujba Parastasului pentru cei adormiti. In ziua in care se savarseste Sfanta Liturghie, preotul scoate miride (particele) din prescura, pentru vii si morti. Ele sunt asezate pe Sfantul Disc, alaturi de Agnet - partea din prescura care reprezinta pe Hristos, ca dragostea Lui sa se reverse si asupra lor. Amintim ca in cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface in Trupul si Sangele Domnului. Astfel, miridele (care ii reprezinta pe cei pomeniti), participa la sfintenie prin prezenta lor alaturi de Trupul lui Hristos de pe Sfantul Disc.


Cine poate fi pomenit?


Se pot pomeni toti cei care au murit nedespartiti de Biserica. Nu pot fi pomeniti cei care au murit in dispret cunoscut fata de Dumnezeu. Precizam ca orice slujba a Bisericii se savarseste numai pentru cei care sunt membri ai ei, adica au devenit prin Sfintele Taine, madulare ale Trupului tainic al lui Hristos. De aceea nu pot fi pomeniti nici copiii morti nebotezati, pentru ca ei nu sunt membri ai Bisericii.
In Sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne facem pomenirea mortilor, pentru ca in duminica urmatoare Biserica a randuit sa se faca pomenire de Infricosata Judecata si A doua venire a Domnului la care ne vom infatisa toti. Pentru ca multi crestini au murit pe neasteptate si fara pregatirea sau fara pocainta necesara, Biserica face mijlocire pentru toti acestia, ca sa se bucure de fericirea vesnica.


Simion Florea Marian mentiona in lucrarea "Trilogia vietii", "ca pe tot parcursul anului, in spatiul romanesc exista 20 de zile de Mosi". Cuvantul "mosi" vine de la "stramosi", si se refera la persoanele trecute la cele vesnice. Cu apelativul "mosi" sunt numiti nu doar mortii, ci si principalele sarbatori ce le sunt consacrate, precum si pomenile facute pentru ei. Din zilele de Mosi amintim: "Mosii de primavara" (de Macinici), "Mosii de vara" (sambata dinaintea Rusaliilor), "Mosii de toamna" (in prima sambata din luna noiembrie), "Mosii de iarna" (sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne).


Sambata, zi de pomenire a celor adormiti


Sfintii Parinti au randuit ca sambata sa se faca pomenirea celor adormiti, pentru ca este ziua in care Hristos a stat cu trupul in mormant si cu sufletul in iad, ca sa-i elibereze pe dreptii adormiti. Pe de alta parte sambata e deschisa spre duminica, ziua invierii cu trupul. Duminica este numita si ziua a opta, pentru ca este ziua inceputului fara de sfarsit, ea nu va mai fi urmata de alte zile, va fi eterna.

Vedeti, la slujbele de pomenire a mortilor parca-i strigam pe nume pe fiecare, asa cum s-a chemat el si luam legatura cu el, ne rugam pentru el. Si aceasta este o datorie, poate cea mai importanta si cea mai de suflet pe care o avem fata de cei plecati de aici."



"Indemnul Bisericii este ca in aceasta perioada fiecare familie sa duca un pomelnic la Biserica, sa duca eventual o prescura. Sa ceara ca cei adormiti din familia lor sa fie pomeniti, sa nu fie uitati.Amin !

Sîntem adevărați doar atunci cînd plîngem

Plînsul este la fel de firesc ca și rîsul. Cred că ar trebui să plîngem cel puțin la fel de des precum rîdem. La un moment dat oamenii au început să considere plînsul ceva rușinos, o expresie a slăbiciunii. Dar e la fel de adevărat că și rîsul poate trăda o slăbiciune. Mă gîndesc că Prorocul David, care era un ostaș neînfricat, plîngea de multe ori, mărturisind că pînă și așternutul și-l uda cu lacrimi. Desigur era o altă lume. Astăzi bărbații nu mai poartă războaie, nu mai străbat păduri în căutarea vînatului, nu mai sînt amenințați de animalele sălbatice, de stihii, în schimb nu plîng. Această incapacitate de a plînge pare să fie singura calitate a bărbaților de azi.


Tata plîngea ușor și acesta era un mare paradox. Era un bărbat zdravăn, ursuz și care vorbea tare. Dacă te chema să-ți spună ceva, aveai impresia că vrea să te bată. Chiar și cînd te ruga să-i dai o farfurie din celălalt capăt al mesei părea că te ceartă. Și cu toate acestea plîngea la filmele proletare. Plîngea cînd vedea bătrîni săraci, copii flămînzi și îndeobște cînd vedea vreo nedreptate. Mămica rîdea de el. Acesta era singurul moment cînd mămica îl putea lua peste picior și el nu se supăra. Aici părintele Zaharia avea dreptate să spună că omul e el însuși doar atunci cînd plînge. Nu pot să uit fața dură a tatei cum se schimba atunci cînd plîngea la filme, ștergîndu-și ochii cu mîinile lui late, cu degetele acelea groase pe care nu a purtat niciodată inel. Atunci tata era el însuși și era atît de curat și atît de bun. Restul era viața cu mizeriile ei, cu sărăcia și mîndria ei, cu tot ce e străin și însingurează pe om, ducîndu-l atît de departe de ceea ce ar trebui să fie el cu adevărat.


Sînt oameni care au plînsul în interior. Aceștia sînt cei mai frumoși oameni de pe pămînt. Acest plîns lăuntric nu are în el nimic din tristețea și apăsarea oamenilor neîmpliniți sau loviți de vreo suferință. 
 Acest plîns lăuntric este ca o lumină de dimineață care străbate prin ceață. Aceștia sînt oamenii pe care îi iubești fără să știi de ce și revii la ei pentru că amintirea lor nu te părăsește. Nu este o mai mare bucurie în viață decît aceea de a întîlni un astfel de om. Deși ei pot trece neobservați. Pentru a-i recunoaște trebuie ca și tu să fi plîns măcar odată în viață, să plîngi de-adevăratelea.


Sînt atîtea lacrimi în lume care se varsă necontenit. Lacrimile suferinței curg sub luminile reclamelor, în orașele mari, în băi, în așternuturi, în mașini. 
 Răsună atîtea răcnete de durere, atîtea suspine, dincolo de buletinele de știri, dincolo de talk show-urile televizate, dincolo de vacarmul cluburilor de noapte. Întreaga noastră civilizație cu noile ei tehnologii care se întrec una pe alta este îndreptată să ascundă acest plîns, să ne facă să credem că plînsul nu există. Dar lacrimile se varsă necontenit și o grămadă de oameni își trăiesc adevărata condiție, aflîndu-se în cele mai sincere, cele mai sfîșietoare momente ale vieții lor, în timp ce noi ne cufundăm în nesimțire. Și doar atunci cînd suferința dă buzna în viața noastră, doar atunci perdeaua indiferenței cade de pe fața lumii. Lumea apare așa cum e ea, cu răul și cu binele ei. Iar deasupra ei, abia atunci, se vede Dumnezeu. Lumina iubirii lui Dumnezeu nu poate fi văzută decît prin lacrimi, altfel ea ne-ar orbi.

Sursa: savatie.wordpress.com

Rugăciune pentru vrăjmaşi - Sfîntul Nicolae Velimirovici

Doamne binecuvântează pe vrăjmaşii mei! Şi eu îi binecuvântez şi nu-i blestem! Vrăjmaşii m-au împins şi mai mult spre Tine, în braţele Tale, mai mult decât prietenii.
Aceştia m-au legat de pământ şi mi-au răsturnat orice nădejde spre pământ. Vrăjmaşii m-au făcut străin faţă de împărăţiile pământeşti şi un locuitor netrebnic, faţă de pământ.
Precum o fiară prigonită, aşa şi eu, prigonit fiind, în faţa vrăjmaşilor, am aflat un adăpost mai sigur, ascunzându-mă sub cortul Tău, unde nici vrăjmaşii, nici prietenii, nu pot pierde sufletul meu.


Doamne, binecuvântează pe vrăjmaşii mei! Şi eu îi binecuvântez şi nu-i blestem. Ei au mărturisit în locul meu păcatele mele în faţa lumii. Ei m-au biciuit, când eu m-am cruţat de biciuire. Ei m-au chinuit atunci când eu am fugit de chinuri.


Ei m-au hulit atunci când eu m-am măgulit pe mine însumi.


Ei m-au scuipat atunci când eu m-am mândrit cu mine însumi.


Când eu m-am făcut înţelept, ei m-au numit nebun.


Când m-am făcut puternic, ei au râs de mine ca de un pitic.


Când am vrut să conduc pe oameni ei m-au împins înapoi.


Când m-am grăbit să mă îmbogăţesc, ei m-au smucit înapoi cu mână de fier.


Când m-am gândit să dorm liniştit, ei m-au trezit din somn.


Când mi-am zidit casă pentru viaţă lungă şi liniştită, ei au răsturnat-o şi m-au izgonit afară. Într-adevăr vrăjmaşii m-au dezlegat de lume şi mi-au prelungit mâinile până la veşmântul Tău.


Binecuvântează Doamne pe vrăjmaşii mei!


Binecuvântează-i şi-i înmulţeşte; asmute-i şi mai mult împotriva mea, ca fuga mea spre Tine să fie fără întoarcere; ca să se rupă nădejdea mea în oameni ca pânza de păianjen; ca smerenia să împărăţească deplin în inima mea; ca inima mea să devină mormântul celor rele. Ca toată comoara mea să o aduni în ceruri. Ah, de m-aş elibera odată de autoamăgire, care m-a încâlcit într-o mreajă cumplită a vieţii înşelătoare!


Vrăjmaşii m-au învăţat să ştiu ceea ce puţin ştiu în lume: că omul nu are pe pământ vrăjmaşi afară de sine însuşi. Doar acela urăşte pe vrăjmaşi, care nu ştie că vrăjmaşi nu sunt vrăjmaşi, ci prieteni severi. De aceea, Doamne, binecuvântează pe prietenii şi pe vrăjmaşii mei! Sluga blestemă pe vrăjmaşi căci nu ştie, iar Fiul îi binecuvântează căci ştie. Fiul ştie că vrăjmaşii nu pot să se atingă de viaţa lui. De aceea El păşeşte liber între ei şi se roagă lui Dumnezeu pentru aceştia.


Doamne binecuvântează pe vrăjmaşii mei! Şi eu îi binecuvântez şi nu-i blestem !

Sfantul Efrem cel Nou MARELE MUCENIC din Nea Makri (Grecia) (3 ianuarie, 5 mai) Grabnic Ajutator in toate nevoile, Mare Tamaduitor, SALVATORUL celor DEZNADAJDUITI, OCROTITORUL celor DEPENDENTI de DROGURI si Mare Facator de minuni !!!

Obisnuitul inceput pentru orice acatist
Mai intai se zic
Rugaciunile incepatoare


De este preot, începe aşa:


Binecuvântat este Dumnezeul nostru totdeauna, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Iar de nu este preot, se zice:


Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. Amin.




Apoi:
Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, slavă Ţie!




Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindeni eşti şi toate le împlineşti, Vistierul bunătăţilor şi Dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăşluieşte întru noi şi ne curăţeşte pe noi de toată întinăciunea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre.


Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieşte-ne pe noi! (de trei ori)


Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.




Preasfântă Treime, miluieşte-ne pe noi. Doamne, curăţeşte păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează şi vindecă neputinţele noastre pentru numele Tău.


Doamne, miluieşte! (de trei ori)


Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.




Tatăl nostru, Care eşti în ceruri, sfinţească-se numele Tău, vie împărăţia Ta, facă-se voia Ta, precum în cer aşa şi pe pământ. Pâinea noastră cea spre fiinţă dă-ne-o nouă astăzi, şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri. Şi nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăveşte de cel rău. Amin.


Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. Amin.


In continuare se zic




Troparele de umilinta, glasul al 6-lea




Miluieşte-ne pe noi, Doamne, miluieşte-ne pe noi, că nepricepându-ne de nici un răspuns, această rugăciune aducem Ţie, ca unui Stăpân, noi păcătoşii robii Tăi, miluieşte-ne pe noi.


Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh!




Doamne, miluieşte-ne pe noi, că întru Tine am nădăjduit; nu Te mânia pe noi foarte, nici pomeni fărădelegile noastre, ci caută şi acum ca un milostiv şi ne izbăveşte pe noi de vrăjmaşii noştri, că Tu eşti Dumnezeul nostru şi noi suntem poporul Tău, toţi lucrul mâinilor Tale şi numele Tău chemăm.


Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.




Uşa milostivirii deschide-o nouă, binecuvântată Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, ca să nu pierim cei ce nădăjduim întru tine, ci să ne mântuim prin tine din nevoi, că tu eşti mântuirea neamului creştinesc.


Apoi




Crezul (Simbolul credintei)


Cred întru Unul Dumnezeu, Tatăl Atotţiitorul, Făcătorul cerului şi al pământului, văzutelor tuturor şi nevăzutelor.
Şi întru Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Născut, Care din Tatăl S-a născut mai înainte de toţi vecii; Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, iar nu făcut, Cel de o fiinţă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut.
Care, pentru noi oamenii şi pentru a noastră mântuire, S-a pogorât din ceruri şi S-a întrupat de la Duhul Sfânt şi din Maria Fecioara, şi S-a făcut om.
Şi S-a răstignit pentru noi în zilele lui Ponţiu Pilat şi a pătimit şi S-a îngropat.
Şi a înviat a treia zi, după Scripturi.
Şi S-a înălţat la ceruri şi şade de-a dreapta Tatălui.
Şi iarăşi va să vină cu slavă, să judece viii şi morţii, a Cărui împărăţie nu va avea sfârşit.
Şi întru Duhul Sfânt, Domnul de viaţă Făcătorul, Care din Tatăl purcede, Cel ce împreună cu Tatăl şi cu Fiul este închinat şi slăvit, Care a grăit prin prooroci.
Întru una, sfântă, sobornicească şi apostolească Biserică;
Mărturisesc un Botez spre iertarea păcatelor.
Aştept învierea morţilor;
Şi viaţa veacului ce va să fie. Amin.




Psalmul 50




Miluieşte-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta şi după mulţimea îndurărilor Tale, şterge fărădelegea mea. Mai vârtos mă spală de fărădelegea mea şi de păcatul meu mă curăţeşte. Că fărădelegea mea eu o cunosc şi păcatul meu înaintea mea este pururea. Ţie Unuia am greşit şi rău înaintea Ta am făcut, ca să fii îndreptăţit întru cuvintele Tale şi să biruieşti când vei judeca Tu. Că iată întru fărădelegi m-am zămislit şi în păcate m-a născut maica mea. Că iată adevărul ai iubit; cele nearătate şi cele ascunse ale înţelepciunii Tale, mi-ai arătat mie. Stropi-mă-vei cu isop şi mă voi curăţi; spăla-mă-vei şi mai vârtos decât zăpada mă voi albi. Auzului meu vei da bucurie şi veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Întoarce faţa Ta de către păcatele mele şi toate fărădelegile mele şterge-le. Inimă curată zideşte întru mine, Dumnezeule, şi duh drept înnoieşte întru cele dinlăuntru ale mele. Nu mă lepăda de la faţa Ta şi Duhul Tău Cel Sfânt nu-L lua de la mine. Dă-mi mie bucuria mântuirii Tale şi cu duh stăpânitor mă întăreşte. Învăţa-voi pe cei fără de lege căile Tale, şi cei necredincioşi la Tine se vor întoarce. Izbăveşte-mă de vărsarea de sânge, Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide şi gura mea va vesti lauda Ta. Că de ai fi voit jertfă, Ţi-aş fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit; inima înfrântă şi smerită Dumnezeu nu o va urgisi. Fă bine, Doamne, întru bunăvoirea Ta, Sionului, şi să se zidească zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptăţii, prinosul şi arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tău viţei.




Troparul Sfantului Efrem cel Nou, Marele Mucenic din Nea Makri, Grecia




Ai stralucit ca soarele pe Colina Neprihanitilor si ai urcat la Domnul pe calea martiriului, dandu-ti sufletul sub loviturile necredinciosilor, Sfinte Parinte Efrem, Mare Mucenic al lui Hristos. Pentru aceasta, ai facut ca dumnezeiescul har sa se reverse neincetat spre cei ce cu evlavie iti striga tie:
Slava Celui Ce ti-a daruit putere!
Slava Celui Ce ti-a daruit harul tamaduirilor!
Slava Celui Care da tuturor tamaduiri prin tine!




Condacul Sfantului Efrem cel Nou, Marele Mucenic din Nea Makri, Grecia




Pe Colina Neprihanitilor te-ai intarit vietuind intru nevointa, Parinte de Dumnezeu inteleptite, si de acolo ai purces pe calea muceniciei. Pentru aceasta Cel Care daruieste lumii viata, cu indoita cununa te-a incununat, Mare Mucenice Efrem, si te-a daruit noua ca in tot locul sa te avem ajutator si sa te rugam cu staruinta: miluieste-i pe cei ce te cinstesc pe tine!


Apoi se zic:


Condacele şi Icoasele din Acatistul Sfantului Efrem cel Nou, Marele Mucenic din Nea Makri, Grecia
Condacul 1




Stralucitu-ne-ai tuturor, ca o noua stea, cand s-au descoperit Sfintele tale Moaste, Parinte, iar cu stralucirea minunilor tale luminezi intreaga lume. Prin mila si smerenia ta, plineste cererile celor care se apropie cu credinta si care iti striga tie: Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!




Icosul 1




Ca un Inger nemaivazut ai fost trimis din Cer si ne-ai aratat noua harul Preasfantului Duh, cu care ii mangai pe toti credinciosii, Sfinte Mucenice Efrem. Pentru aceasta, "Preafericit” te numim si iti strigam tie:


Bucura-te, caci odinioara lupta cea buna ai purtat!
Bucura-te, caci acum tu stralucesti prealuminat!
Bucura-te, cela ce ne daruiesti noua veselie!
Bucura-te, caci pricinuiesti in Ceruri bucurie!
Bucura-te, stea cu totul noua a Bisericii lui Hristos-Dumnezeu!
Bucura-te, sabie cu doua taisuri impotriva nebuniei celui rau!
Bucura-te, caci tuturor te-ai facut pilda de sfanta nevointa!
Bucura-te, caci in ale tale lupte ai dobandit cununi de biruinta!
Bucura-te, intarirea cea noua a credintei!
Bucura-te, rana si surparea necredintei!
Bucura-te, ca esti putere daruita celor credinciosi!
Bucura-te, ca preschimbi inimile celor necredinciosi!
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!




Condacul al 2-lea




Viata ta sfanta si sfarsitul preafericit au fost nestiute de oameni, dar prin descoperirea Sfintelor tale Moaste, Preafericite Efrem, te-ai facut cunoscut pana la marginile pamantului, indemnandu-i pe toti sa laude dumnezeiasca Iconomie si sa cante Preasfintei Treimi: Aliluia!




Icosul al 2-lea




Dobandind noi cunostinta dumnezeiasca a vietii tale intru Domnul, prin aratarea Sfintelor tale Oseminte, laudam pe Cel Care te-a proslavit prin multime mare de minuni, Preafericite Efrem. Prin ele tu daruiesti mangaiere celor care iti canta cu umilinta:


Bucura-te, ca lui Hristos-Dumnezeu Ii esti slujitor!
Bucura-te, ca al luminii nematerialnice esti vazator!
Bucura-te, urmator plin de sarg al nevointei pustnicesti!
Bucura-te, fierbinte ravnitor al luptelor mucenicesti!
Bucura-te, vas preacurat, ce ai primit dumnezeiasca insuflare!
Bucura-te, floare sfanta raspandind tainica inmiresmare!
Bucura-te, intelepte care ai lepadat desertaciunea cea lumeasca!
Bucura-te, caci in chip tainic ai vazut lumea cea Cereasca!
Bucura-te, caci multime de inviforari ai potolit!
Bucura-te, ca dorirea cea buna a duhului ti-ai hranit!
Bucura-te, ca prin dragostea ta sfanta pavaza ne esti!
Bucura-te, ca inselaciunile diavolesti tu le starpesti!
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!




Condacul al 3-lea




Prin sfintele tale aratari, ai descoperit celor ce te-au vazut, o, Sfinte Efrem, Mucenice al Domnului, slava cea ascunsa pe care ai dobandit-o de la Dumnezeu. Iar prin multimea minunilor umpli de nadejde pe toti cei ce striga Domnului cu credinta: Aliluia!




Icosul al 3-lea




Ai stralucit odinioara pe Colina Neprihanitilor, aratandu-te placut lui Hristos prin sfanta vietuire, iar acum, Sfinte, sfintesti cu Sfintele tale Moaste manastirea ta, care se veseleste duhovniceste si iti striga:


Bucura-te, luminator preastralucit al isihiei!
Bucura-te, chip al cumpatarii si trezviei!
Bucura-te, caci veselesti mintile cele credincioase!
Bucura-te, ca amesteci cugetele inimilor necredincioase!
Bucura-te, ca vesmintele sufletului tau sunt cu sange impurpurate!
Bucura-te, caci cu pecetea muceniceasca faptele ti-s incrustate!
Bucura-te, caci caznele paganilor le-ai indurat cu rabdare!
Bucura-te, ca ai ravnit sa dobandesti cununile nepieritoare!
Bucura-te, far straluminat ce ne scoti la neclatit liman!
Bucura-te, cela ce indepartezi sagetarile celui viclean!
Bucura-te, ca manastirii tale ii esti bucurie roditoare!
Bucura-te, cupa vesnic primitoare a Intreitului Soare!
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!




Condacul al 4-lea




Risipind tulburarea si aducand incredintare, te-ai aratat cinstitei egumene si i-ai descoperit in chip limpede ca Sfintele Oseminte pe care le gasise erau ale tale. Iar ea, vazandu-te, s-a umplut de dumnezeiasca insuflare si a cantat lui Dumnezeu: Aliluia!




Icosul al 4-lea




Egumena, careia i te-ai aratat, o, intru tot Fericite, ti-a auzit glasul si te-a vazut ca ii vorbeai, iar tu i-ai descoperit numele si chipul mortii tale. Pentru aceasta, iti canta unele ca acestea:


Bucura-te, Mare Mucenic din ceata calugarilor!
Bucura-te, cel proslavit intru soborul Sfintilor!
Bucura-te, caci ai vietuit in chipul ingeresc!
Bucura-te, ca te-ai invrednicit de rodul cel ceresc!
Bucura-te, cununa aurita a sfintei tale manastiri!
Bucura-te, pom pururea nevestejit, plin de sfintele rodiri!
Bucura-te, ca pe Colina Neprihanitilor ai vietuit intru nevointa!
Bucura-te, ca dragostea de Dumnezeu ti-a fost arma si iscusinta!
Bucura-te, ca ai sfaramat puterea celui pizmas si dusmanos!
Bucura-te, ca te-ai impodobit cu frumusetea Domnului Hristos!
Bucura-te, caci sufletele intinate de pacat le curatesti!
Bucura-te, caci multimea credinciosilor o veselesti!
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!




Condacul al 5-lea




Prin uimitoare minuni si prin multimea aratarilor tale, tu descoperi tuturor, in vis ori in stare de trezie, slava pe care ai dobandit-o de la Dumnezeu, Sfinte Parinte Efrem! Pentru aceasta, privind cu bucurie catre slava ta, strigam Celui Care te-a invesmantat in lumina: Aliluia!




Icosul al 5-lea




Racla cu Sfintele tale Moaste revarsa tamaduiri, bucurie si sanatate celor care vin sa se inchine in sfanta manastirea ta si-ti cer staruitor ajutorul, Sfinte Parinte Efrem. De aceea, coplesiti fiind de darurile tale care se revarsa atat de bogat, strigam catre tine cu credinta:


Bucura-te, cela care ne esti izvor de tamaduire!
Bucura-te, ca suferinzilor le esti neincetata izbavire!
Bucura-te, ca te arati celor ce dorm, dar si celor ce vegheaza!
Bucura-te, ca vii degrab la cei ce dupa ajutorul tau inseteaza!
Bucura-te, ca tainic ii sfintesti pe cei ce cheama numele tau!
Bucura-te, veselia negraita a celor ce vad slava chipului tau!
Bucura-te, caci tu tamaduiesti de bolile ce nu au vindecare!
Bucura-te, ca ne ridici poverile ce le purtam prin draceasca insuflare!
Bucura-te, ca prin Pronia de Sus, multor credinciosi te-ai aratat!
Bucura-te, caci ii umpli de bucurie pe cei care ti s-au rugat!
Bucura-te, caci Cortului ceresc ii esti locuitor!
Bucura-te, preafierbinte si minunat ocrotitor!
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!




Condacul al 6-lea




Cei care au dobandit facerile tale de bine s-au facut solitori ai minunilor tale celor fara de numar si prin razele cuvintelor au intraripat sufletele tuturor credinciosilor. Pentru aceasta, Sfinte Parinte Efrem, multimile alearga la sfanta manastirea ta si dobandesc har din belsug prin Sfintele tale Moaste, cantand Preasfantului Dumnezeu: Aliluia!




Icosul al 6-lea




Stralucind ca un alt soare, te-ai aratat si ti-ai facut auzit glasul pogorat din Cer, pe Colina Neprihanitilor. Nestiut fiind de catre pamanteni, te-ai facut cunoscut acum Bisericii lui Hristos, prin descoperirea Sfintelor tale Moaste, facandu-i pe toti oamenii sa iti aduca dulce cantare:


Bucura-te, stalp al patimirilor mucenicesti!
Bucura-te, vita a dreptarelor dumnezeiesti!
Bucura-te, sfesnic al luminii lui Hristos!
Bucura-te, cel nou aratat noua, celor de jos!
Bucura-te, scara nou zidita a Bisericii Mantuitorului!
Bucura-te, ca nevointa virtutilor ti-a zugravit chipul teoforului!
Bucura-te, piatra cea din capul unghiului a luptelor mucenicesti!
Bucura-te, ca tiranilor cugetului trupesc li te impotrivesti!
Bucura-te, ca intru slava muceniciei ai suit calea cea cereasca!
Bucura-te, cel ce preamaresti bunatatea dumnezeiasca!
Bucura-te, cela ce ti-ai vadit barbatia sufletului!
Bucura-te, tu, care abati turbarea vrajmasului!
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!




Condacul al 7-lea




In sanurile pamantului ai ramas ascuns vreme de mai multe veacuri, Purtatorule de Dumnezeu, iar in anii din urma te-ai aratat prin bunavoirea Domnului, ca o comoara sfanta, Parinte Efrem, imbogatindu-i cu harul tau pe cei care-I striga lui Hristos: Aliluia!




Icosul al 7-lea




Te-ai aratat ca un nou astru in Biserica lui Hristos, luminand-o cu dumnezeiestile raze ale minunilor tale, iar pe cei care cer cu ravna mijlocirea ta cea calda ii izbavesti din asuprirea intunecatelor patimi. Pentru aceea, si noi, Sfinte Parinte Efrem, iti strigam fara de incetare:


Bucura-te, ciorchine ce cu veselie ne-ndulcesti!
Bucura-te, caci amarele mahniri tu risipesti!
Bucura-te, tamaduire minunata a celor aflati in grele patimiri!
Bucura-te, izbavire a celor ce sunt impovarati de multe ispitiri!
Bucura-te, ca esti purtator de Dumnezeu si Sfintilor urmator!
Bucura-te, atlet preaiscusit si Mucenic al Imparatului tuturor!
Bucura-te, ca nevointa cu lupta muceniceasca ai impreunat!
Bucura-te, cela care slava cea de Sus ne-ai aratat!
Bucura-te, ca intunericul patimilor tu il risipesti!
Bucura-te, ca in inima dreptilor bucurie zamislesti!
Bucura-te, ca sangerosilor pagani le-ai biruit nebunia!
Bucura-te, ca fara de stramutare ti-ai purtat mucenicia!
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!




Condacul al 8-lea




Harul pe care-l daruiesti, Preafericite Efrem, tuturor celor ce te cheama in ajutor se revarsa asupra lor in chip preaminunat. Pentru aceasta, vestea minunilor tale s-a raspandit in toata Attica, iar noi, care alergam cu grabire la Sfintele tale Moaste, Ii strigam lui Dumnezeu: Aliluia!




Icosul al 8-lea




Intru totul luminat fiind de stralucirea dumnezeiasca, nu te indepartezi nici o clipa de sfanta ta manastire, Sfinte Mare Mucenice Efrem, aratandu-te in felurite chipuri celor cu inima curate si daruind har imbelsugat celor ce cu ravna iti canta tie:


Bucura-te, slava a calugariei!
Bucura-te, stalpule al Ortodoxiei!
Bucura-te, curcubeu al luminii nezidite!
Bucura-te, ca esti partas al firii indumnezeite!
Bucura-te, alabastru plin cu mirul lacrimii de umilinta!
Bucura-te, suras de bucurie izvorat din aspra nevointa!
Bucura-te, jertfa sfintita prin razboi pana la sange!
Bucura-te, ca prin tine nebunia necredintei se infrange!
Bucura-te, viata invesmantata cu monahiceasca haina!
Bucura-te, mireasma buna a vietuirii fara de prihana!
Bucura-te, stea care pe Colina Neprihanitilor rasare!
Bucura-te, ca in bezna vremurilor noastre esti precum un soare!
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!




Condacul al 9-lea




Tu dezlegi legaturile celor slabanogi, ii tamaduiesti pe cei indraciti si faci sa inceteze multimea bolilor fara de leac. Pentru aceasta, atenienii, locuitorii din Pireu si din imprejurimi se zoresc in numar mare spre manastirea ta, Parinte Efrem, laudandu-te pe tine si cantand Celui Care te-a incununat: Aliluia!




Icosul al 9-lea




O, preaminunate Parinte Efrem, cand tanara cea evlavioasa te-a vazut stralucind cu o slava care nu era din lumea aceasta si a auzit dumnezeiestile tale cuvinte, a marturisit tuturor grija pe care tu o porti manastirii tale. Pentru acestea toate, dupa cuviinta iti cantam:


Bucura-te, slava calugarilor din vremea de acum!
Bucura-te, ca spre Cer suit-ai pe mucenicescul drum!
Bucura-te, ca ocrotitor neobosit al manastirii tale esti!
Bucura-te, caci cu Sfintii Ingeri dimpreuna locuiesti!
Bucura-te, ca i-ai tamaduit pe cei cuprinsi de noianul durerii!
Bucura-te, ca pe paralitic tu l-ai ridicat prin harul infierii!
Bucura-te, caci cu darul tau ai risipit groaznice dureri de cap!
Bucura-te, ca boala diabetului tot prin darul tau a incetat!
Bucura-te, potir ceresc ce te pogori in revarsari de har!
Bucura-te, nestemata data firii omenesti in dar!
Bucura-te, Mare Mucenice, podoaba nevoitorilor!
Bucura-te, icoana preaslavita a cetei calugarilor!
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!




Condacul al 10-lea




Cuvioasele monahii te-au vazut in dumnezeiasca vedenie ori in vis, preumblandu-te prin locasul tau, Sfinte Parinte Efrem, si umplandu-se ele de o mare bucurie, te-au ales drept Sfantul lor ocrotitor. Pentru unele ca aceste daruri, dintru smerenia inimii striga catre Dumnezeu: Aliluia!




Icosul al 10-lea




Adunand in sufletul tau mirul cel de taina dobandit intru adancul smereniei, daruiesti mangaiere inimilor celor credinciosi, iar din racla cu Sfintele tale Moaste raspandesti minunata mireasma tuturor celor care, cu capetele plecate, iti canta cu evlavie:


Bucura-te, mir al smereniei preabinemirositor!
Bucura-te, ca turmei tale ii esti dumnezeiesc pastor!
Bucura-te, rai ce raspandesti ale nestricaciunii bune-nmiresmari!
Bucura-te, chiparos inalt al sfintei nepasari!
Bucura-te, ca pe potrivnicul cu rastignirea ta l-ai biruit!
Bucura-te, ca prin chinurile mucenicesti Hristos te-a proslavit!
Bucura-te, ca Moastele tale in tainita pamantului s-au aflat!
Bucura-te, caci din dumnezeiasca porunca tu te-ai aratat!
Bucura-te, ca intinaciunea sufletelor noastre tu o curatesti!
Bucura-te, ca rautatea credinciosilor degrab o parjolesti!
Bucura-te, ca tu in toata vremea daruiesti tamaduire!
Bucura-te, caci ne ocrotesti fara de contenire!
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!




Condacul al 11-lea




Noroadele credinciosilor de pretutindeni L-au laudat pe Domnul cand au fost aflate Sfintele tale Moaste, caci El, prin dumnezeiasca Sa iconomie, le-a tinut tainuite in pamant si nestricate de curgerea atator ani. Pe acestea cinstindu-le, Sfinte Efrem, si noi ne inchinam inaintea Imparatului Vietii, zicand: Aliluia!




Icosul al 11-lea




Prin mijlocirea ta la tronul Mantuitorului Hristos pazeste-ti manastirea de toata nevoia si necazul, daruindu-i binecuvantarea ta, Parinte Efrem, caci iat-o alergand spre dobandirea darului tau si strigand cu umilinta catre tine:


Bucura-te, zidul nostru nesurpat!
Bucura-te, al credinciosilor turn nestramutat!
Bucura-te, pazitorul de nadejde al manastirii tale!
Bucura-te, caci pe copii ii tii sub ocrotirea trezviei tale!
Bucura-te, sprijin nebiruit al monahiilor celor cu sarguinta!
Bucura-te, tainica slava a maicilor iubitoare de nevointa!
Bucura-te, cela care cererile credinciosilor plinesti!
Bucura-te, caci rugamintile copiilor tai primesti!
Bucura-te, ca ne daruiesti toate bunatatile!
Bucura-te, ca alungi de la noi toate rautatile!
Bucura-te, ca pentru lumea intreaga te rogi neincetat!
Bucura-te, ca prin tine mangaiere mare am aflat!
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!




Condacul al 12-lea




Din destul reversi daruri si belsug de veselie si de fericire dumnezeiasca, Parinte Efrem, iar racla cu Sfintele tale Moaste veseleste sufletele noastre si ne sfinteste chiar si trupurile, noua, celor sarmani, ce indraznim sa graim Preasfintei Treimi: Aliluia!




Icosul al 12-lea




Laudandu-ti luptele in cantarile noastre, Parinte Mucenice Efrem, slavim darul de care te-ai invrednicit si, apropiindu-ne de Sfintele tale Moaste, iti cerem sa ne ocrotesti pana la sfarsitul vietii noastre pamantesti. Iar pentru tainica ocrotire ce ne-o arati in toata vremea, iti aducem aceasta cantare:


Bucura-te, cela ce esti asemenea cu toti Sfintii!
Bucura-te, cela ce te numeri dimpreuna cu Mucenicii!
Bucura-te, caci ai dobandit cununile netrecatoare!
Bucura-te, ca ai cuprins lumina Intreitului Soare!
Bucura-te, aparator nepretuit al celor ce traiesc in manastire!
Bucura-te, temelia nou aratata Bisericii, vrednicule de cinstire!
Bucura-te, ca multimi de credinciosi ai umplut de veselie!
Bucura-te, ca tu inalti sufletele, intarindu-le in curatie!
Bucura-te, caci tu ma slobozesti de grijile pierzatoare!
Bucura-te, ca ma scoti din patimile cele stricatoare!
Bucura-te, ca la tronul lui Hristos esti mijlocire!
Bucura-te, cela ce ma izbavesti dintru mahnire!
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!




Condacul al 13-lea




O, de trei ori Preafericite Parinte, Sfinte Mucenice Efrem, impreuna-locuitorule cu Sfintii, roaga-L pe Hristos, dimpreuna cu ei, sa ne izbaveasca din toate nevoile, facandu-ne partasi Vietii celei Vesnice, pe noi, cei ce-I strigam lui Dumnezeu: Aliluia!


Acest condac se rosteste de trei ori.


Apoi se zic din nou Icosul intai si Condacul intai:




Icosul 1




Ca un Inger nemaivazut ai fost trimis din Cer si ne-ai aratat noua harul Preasfantului Duh, cu care ii mangai pe toti credinciosii, Sfinte Mucenice Efrem. Pentru aceasta, "Preafericit” te numim si iti strigam tie:


Bucura-te, caci odinioara lupta cea buna ai purtat!
Bucura-te, caci acum tu stralucesti prealuminat!
Bucura-te, cela ce ne daruiesti noua veselie!
Bucura-te, caci pricinuiesti in Ceruri bucurie!
Bucura-te, stea cu totul noua a Bisericii lui Hristos-Dumnezeu!
Bucura-te, sabie cu doua taisuri impotriva nebuniei celui rau!
Bucura-te, caci tuturor te-ai facut pilda de sfanta nevointa!
Bucura-te, caci in ale tale lupte ai dobandit cununi de biruinta!
Bucura-te, intarirea cea noua a credintei!
Bucura-te, rana si surparea necredintei!
Bucura-te, ca esti putere daruita celor credinciosi!
Bucura-te, ca preschimbi inimile celor necredinciosi!
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!




Condacul 1




Stralucitu-ne-ai tuturor, ca o noua stea, cand s-au descoperit Sfintele tale Moaste, Parinte, iar cu stralucirea minunilor tale luminezi intreaga lume. Prin mila si smerenia ta, plineste cererile celor care se apropie cu credinta si care iti striga tie: Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!


Apoi se zice aceasta




Rugaciune catre Sfantul Efrem cel Nou, Marele Mucenic din Nea Makri, Grecia
O, Sfinte Parinte Efrem, cazand inaintea ta, cu umilinta ridicam acum glasul nostru spre tine. Cum se cuvine oare sa te numim: minunat urmator al Domnului Hristos, mare Nevoitor si Pustnic, Cuvios Parinte, Mare Mucenic, Preot al Dumnezeului Celui Preainalt, Izvorator de mir, Facator de minuni, Grabnic ajutator, mare Tamaduitor de multe feluri de boli, Slobozitor din multe necazuri si primejdii, Mangaietor in deznadejde sau Ajutator intru toate nevoile? Cu adevarat, toate aceste numiri le porti dintru darul Duhului Sfant si de aceea te rugam sa nu ne treci cu vederea, ci degraba venind intru intampinarea noastra, mijloceste-ne mare mila de la Domnul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos. Si fie ca prin puterea minunata a rugaciunilor si a pildei tale sa dobandim intarire in a purcede si noi pe calea cea stramta ce duce spre Imparatia Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh. Amin.


Si apoi se face




Otpustul
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Tale, ale Sfantului Efrem cel Nou si ale tuturor Sfintilor, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.




Acatistul Sfantului Efrem cel Nou - Sursa
"Viata, aratarile, minunile, acatistul si paraclisul Sfantului Efrem cel Nou, Grabnicul Ajutator si Marele Facator de minuni", Editura Sofia, Bucuresti, 2008, Editia a II-a

ACATISTUL Sfântului Partenie din Lampsakos, Tămăduitorul cancerului şi al tuturor bolilor şi biruitorul demonilor 7 februarie

ACATISTUL
Sfântului Partenie din Lampsakos,
Tămăduitorul cancerului şi al tuturor bolilor şi
biruitorul demonilor
7 februarie


Acatist alcătuit de monahul Gherasimos Mikraiannanitos şi
tradus din greaca veche de dl. prof. Gheorghe Badea


De este preot, începe aşa:


Binecuvântat este Dumnezeul nostru totdeauna, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.


Iar de nu este preot, se zice:


Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. Amin.


Apoi:


Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, slavă Ţie!


Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindeni eşti şi toate le împlineşti, Vistierul bunătăţilor şi Dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăşluieşte întru noi şi ne curăţeşte pe noi de toată întinăciunea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre.


Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieşte-ne pe noi! (de trei ori)


Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.


Preasfântă Treime, miluieşte-ne pe noi. Doamne, curăţeşte păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează şi vindecă neputinţele noastre pentru numele Tău.


Doamne, miluieşte. (de trei ori)


Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.


Tatăl nostru, Care eşti în ceruri, sfinţească-se numele Tău, vie împărăţia Ta, facă-se voia Ta, precum în cer aşa şi pe pământ. Pâinea noastră cea spre fiinţă dă-ne-o nouă astăzi, şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri. Şi nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăveşte de cel rău. Amin.


Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. Amin.


Apoi Troparele de umilinţă:


Miluieşte-ne pe noi, Doamne, miluieşte-ne pe noi, că nepricepându-ne de nici un răspuns, această rugăciune aducem Ţie, ca unui Stăpân, noi păcătoşii robii Tăi, miluieşte-ne pe noi.


Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh


Doamne, miluieşte-ne pe noi, că întru Tine am nădăjduit; nu Te mânia pe noi foarte, nici pomeni fărădelegile noastre, ci caută şi acum ca un milostiv şi ne izbăveşte pe noi de vrăjmaşii noştri, că Tu eşti Dumnezeul nostru şi noi suntem poporul Tău, toţi lucrul mâinilor Tale şi numele Tău chemăm.


Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.


Uşa milostivirii deschide-o nouă, binecuvântată Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, ca să nu pierim cei ce nădăjduim întru tine, ci să ne mântuim prin tine din nevoi, că tu eşti mântuirea neamului creştinesc.


Apoi Crezul sau Simbolul credinţei:


Cred întru Unul Dumnezeu, Tatăl Atotţiitorul, Făcătorul cerului şi al pământului, văzutelor tuturor şi nevăzutelor.


Şi întru Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Născut, Care din Tatăl S-a născut mai înainte de toţi vecii; Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, iar nu făcut, Cel de o fiinţă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut.


Care, pentru noi oamenii şi pentru a noastră mântuire, S-a pogorât din ceruri şi S-a întrupat de la Duhul Sfânt şi din Maria Fecioara, şi S-a făcut om.


Şi S-a răstignit pentru noi în zilele lui Ponţiu Pilat şi a pătimit şi S-a îngropat.


Şi a înviat a treia zi, după Scripturi.


Şi S-a înălţat la ceruri şi şade de-a dreapta Tatălui.


Şi iarăşi va să vină cu slavă, să judece viii şi morţii, a Cărui împărăţie nu va avea sfârşit.


Şi întru Duhul Sfânt, Domnul de viaţă Făcătorul, Care din Tatăl purcede, Cel ce împreună cu Tatăl şi cu Fiul este închinat şi slăvit, Care a grăit prin prooroci.


Întru una, sfântă, sobornicească şi apostolească Biserică;


Mărturisesc un Botez spre iertarea păcatelor.


Aştept învierea morţilor;


Şi viaţa veacului ce va să fie. Amin.


Doamne, miluieşte. (de 12 ori)


Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.


Veniţi să ne închinăm Împăratului nostru Dumnezeu. (o închinăciune)


Veniţi să ne închinăm şi să cădem la Hristos, Împăratul nostru Dumnezeu. (o închinăciune)


Veniţi să ne închinăm şi să cădem la Însuşi Hristos, Împăratul şi Dumnezeul nostru. (o închinăciune)


Psalmul 142:


Doamne, auzi rugăciunea mea, ascultă cererea mea, întru credincioşia Ta; auzi-mă, întru dreptatea Ta. Să nu intri la judecată cu robul Tău, că nimeni din cei vii nu-i drept înaintea Ta. Vrăjmaşul prigoneşte sufletul meu şi viaţa mea o calcă în picioare; făcutu-m-a să locuiesc în întuneric ca morţii cei din veacuri. Mâhnit e duhul în mine şi inima mea încremenită înlăuntrul meu. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mâinilor Tale m-am gândit. Întins-am către Tine mâinile mele, sufletul meu ca un pământ însetoşat. Degrab auzi-mă, Doamne, că a slăbit duhul meu. Nu-Ţi întoarce faţa Ta de la mine, ca să nu mă asemăn celor ce se pogoară în mormânt. Fă să aud dimineaţa mila Ta, că la Tine mi-e nădejdea. Arată-mi calea pe care voi merge, că la Tine am ridicat sufletul meu. Scapă-mă de vrăjmaşii mei, că la Tine alerg, Doamne. Învaţă-mă să fac voia Ta, că Tu eşti Dumnezeul meu. Duhul Tău Cel Bun să mă povăţuiască la pământul dreptăţii. Pentru Numele Tău, Doamne, dăruieşte-mi viaţă. Întru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. Fă bunătate de stârpeşte pe vrăjmaşii mei şi pierde pe toţi cei ce necăjesc sufletul meu, că eu sunt robul Tău.


Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.


Aliluia, aliluia, aliluia, slavă Ţie, Dumnezeule!


Aliluia, aliluia, aliluia, slavă Ţie, Dumnezeule!


Aliluia, aliluia, aliluia, slavă Ţie, Dumnezeul nostru, slavă Ţie!


Dumnezeu este Domnul şi S-a arătat noua. Bine este cuvântat, cel ce vine întru Numele Domnului. (de trei ori)


Apoi Troparul Sfântului Partenie, glasul 1:


Podobie: Locuitor pustiului…


Pe slava Hellespontului şi Episcopul Lampsakului, pe Partenie, îl cinstim ca pe un mare ierarh, căci este izvor dătător de minuni şi pune capăt suferinţelor grele şi-i uşurează de înlănţuirea cancerului pe cei care strigă cu evlavie: Slavă ţie, cel slăvit întru Hristos! Slavă ţie, cel ce porţi cununa sfântă! Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri!


Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acelaşi:


Pe slava Hellespontului şi Episcopul Lampsakului, pe Partenie, îl cinstim ca pe un mare ierarh, căci este izvor dătător de minuni şi pune capăt suferinţelor grele şi-i uşurează de înlănţuirea cancerului pe cei care strigă cu evlavie: Slavă ţie, cel slăvit întru Hristos! Slavă ţie, cel ce porţi cununa sfântă! Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri!


Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.


Nu vom tăcea, Născătoare de Dumnezeu, pururea a spune puterile tale, noi, nevrednicii. Că de nu ai fi stat tu înainte rugându-te, cine ne-ar fi izbăvit dintru atâtea nevoi? Sau cine ne-ar fi păzit până acum slobozi? Nu ne vom depărta de la tine, Stăpână, că tu izbăveşti pe robii tăi pururea din toate nevoile.


Apoi Psalmul 50:


Miluieşte-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta şi după mulţimea îndurărilor Tale, şterge fărădelegea mea. Mai vârtos mă spală de fărădelegea mea şi de păcatul meu mă curăţeşte. Că fărădelegea mea eu o cunosc şi păcatul meu înaintea mea este pururea. Ţie Unuia am greşit şi rău înaintea Ta am făcut, ca să fii îndreptăţit întru cuvintele Tale şi să biruieşti când vei judeca Tu. Că iată întru fărădelegi m-am zămislit şi în păcate m-a născut maica mea. Că iată adevărul ai iubit; cele nearătate şi cele ascunse ale înţelepciunii Tale, mi-ai arătat mie. Stropi-mă-vei cu isop şi mă voi curăţi; spăla-mă-vei şi mai vârtos decât zăpada mă voi albi. Auzului meu vei da bucurie şi veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Întoarce faţa Ta de către păcatele mele şi toate fărădelegile mele şterge-le. Inimă curată zideşte întru mine, Dumnezeule, şi duh drept înnoieşte întru cele dinlăuntru ale mele. Nu mă lepăda de la faţa Ta şi Duhul Tău Cel Sfânt nu-L lua de la mine. Dă-mi mie bucuria mântuirii Tale şi cu duh stăpânitor mă întăreşte. Învăţa-voi pe cei fără de lege căile Tale, şi cei necredincioşi la Tine se vor întoarce. Izbăveşte-mă de vărsarea de sânge, Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide şi gura mea va vesti lauda Ta. Că de ai fi voit jertfă, Ţi-aş fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit; inima înfrântă şi smerită Dumnezeu nu o va urgisi. Fă bine, Doamne, întru bunăvoirea Ta, Sionului, şi să se zidească zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptăţii, prinosul şi arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tău viţei.




Apoi Condacele şi Icoasele:


Condacul 1, glasul al 8-lea:


Podobie: Apărătoare Doamnă…


Ca pe un arhipăstor prea îndumnezeit al Lampsakului şi ca pe un făcător de minuni şi izvor îmbelşugat te lăudăm pe tine, Ierarhule insuflat de Dumnezeu. Iar tu, ca unul care are îndrăzneală către Domnul, roagă-te să fie izbăviţi de tot necazul cei care strigă către tine:


Bucură-te, Părinte Partenie!


Icosul 1:


Om fiind prin fire, înger prin purtări ai fost văzut, Ierarhule Partenie, şi cu darurile îngereşti faci să strălucească adunarea Bisericii; de aceea, minunându-ne de viaţa ta, strigăm cu glas mare:


Bucură-te, cel prin care Hristos este lăudat!


Bucură-te, cel prin care duşmanul este alungat!


Bucură-te, păstor prea îndumnezeit al Lampsakului!


Bucură-te, făclie luminoasă a Hellespontului!


Bucură-te, culme a smereniei şi comoară a dragostei!


Bucură-te, adânc al curăţiei şi făcător de minuni!


Bucură-te, că te-ai umplut de lumina cerească!


Bucură-te, că ai nimicit puterea amăgitorului!


Bucură-te, slujitor înflăcărat al lui Hristos!


Bucură-te, ocrotitorul şi apărătorul nostru!


Bucură-te, cel prin care credincioşii se aprind!


Bucură-te, cel prin care duşmanii sunt surpaţi!


Bucură-te, Părinte Partenie!


Condacul al 2-lea:


Viaţă curată din tinereţe având, te-ai umplut de darurile cereşti şi, făcător a multe minuni fiind, te-ai pus mijlocitor pe lângă harul Duhului, Partenie purtătorule de Dumnezeu, uimindu-i pe cei care strigă: Aliluia!


Icosul al 2-lea:


Viaţa ta a fost cunoscută tuturor şi împodobită cu virtuţi şi, tuturor pildă arătându-te din tinereţe prin fapte sfinte, luminezi sufletele noastre, ale celor care cu dor strigăm către tine:


Bucură-te, vistierie a obiceiurilor fără pată!


Bucură-te, icoană a adevărurilor sfinte!


Bucură-te, pildă vieţii folositoare!


Bucură-te, comoară sfântă a liniştii sufleteşti!


Bucură-te, că ai lipsit de lumină pe duşmanul puternic!


Bucură-te, că L-ai slăvit pe Hristos, Împăratul tuturor!


Bucură-te, omorâtorul patimilor răutăţii!


Bucură-te, cel luminat de Lumina liniştii dumnezeieşti!


Bucură-te, cel ce ai urmat blândeţii lui Hristos!


Bucură-te, următorul bunătăţii Lui!


Bucură-te, cel care ai dispreţuit orice stăpânire a celor pieritoare!


Bucură-te, cel care ai primit lumina de la Dumnezeu!


Bucură-te, Părinte Partenie!


Condacul al 3-lea:


Primind din înaltul cerului putere în împlinirea faptelor şi dumnezeiască voinţă insuflată de Dumnezeu, ai fost mai puternic decât tot ce este stricăcios prin alipirea de Cerescul Duh, fericite Partenie, şi strigai către Sfânta Treime: Aliluia!


Icosul al 3-lea:


Dumnezeiescul Filitos a cunoscut harul foarte strălucit al vieţii tale, purtătorule de Dumnezeu, şi te-a desăvârşit pentru preoţie cu uleiul prea sfânt al Duhului, ca să aduci jertfă nesângeroasă pentru cei care strigă:


Bucură-te, jertfitor dumnezeiesc!


Bucură-te, Sfânt învăţat în tainele Cuvântului!


Bucură-te, slujitor al Tainelor dumnezeieşti!


Bucură-te, podoabă a Sfintei Biserici!


Bucură-te, cel care luminezi cu lumină nevinovăţia!


Bucură-te, cel care ne înveţi tainele cu darul Întreitei Lumini!


Bucură-te, că ai fost primit preot purtător de Dumnezeu!


Bucură-te, că ai strălucit ca preot cu vorbire de la Dumnezeu!


Bucură-te, cel care ai tăiat spinul patimilor!


Bucură-te, cel care ai curăţat ogorul sufletelor!


Bucură-te, vas al Luminii Celei cu trei raze!


Bucură-te, izvor al sufletelor care s-au pocăit!


Bucură-te, Părinte Partenie!


Condacul al 4-lea:


Cu înţelepciune dumnezeiască ai fost primit următor al Apostolilor şi ai dobândit harul acestora; de atunci, sănătos l-ai făcut, Cuvioase, pe cel orbit de taur, mult fiind lăudat tu, Partenie, şi cântând lui Dumnezeu: Aliluia!


Icosul al 4-lea:


A auzit de bogăţia multelor tale binefaceri femeia care era greu suferindă şi, venind la tine cu evlavie, a fost izbăvită de suferinţa cancerului, vestind harul tău şi strigând către tine cu credinţă:


Bucură-te, tămăduirea celor bolnavi!


Bucură-te, vindecarea celor în suferinţă!


Bucură-te, dumnezeiască mângâiere a celor întristaţi!


Bucură-te, însănătoşire grabnică a celor bolnavi!


Bucură-te, că ai ucis puterea cancerului!


Bucură-te, că ai vindecat-o imediat pe femeie!


Bucură-te, cel care ai slujit fără pată Domnului!


Bucură-te, cel care ai nimicit puterea lui Veliar!


Bucură-te, laudă a preoţilor evlavioşi!


Bucură-te, sprijin al multor tulburaţi!


Bucură-te, glas al milostivirii dumnezeieşti!


Bucură-te, vas al dragostei din belşug!


Bucură-te, Părinte Partenie!


Condacul al 5-lea:


Vas ales văzându-te prea fericitul întâistătător al Kizikului, cu dumnezeiască insuflare, te-a arătat ierarh dumnezeiesc şi păstor al Lampsakului; de atunci, Partenie, cu smerenie ai strigat către Dumnezeu: Aliluia!


Icosul al 5-lea:


Cu puterea dumnezeiască ai fost în stare să dobori şi să omori pe duşmanul care a venit împotriva ta ca un câine turbat şi cu evlavie ai păstorit turma ta, care cu bucurie strigă către tine, Cuvioase Arhipăstor:


Bucură-te, Arhipăstorule al Lampstakului!


Bucură-te, Ierarhule îndumnezeit!


Bucură-te, izvor nesecat de minuni!


Bucură-te, învăţător al dogmelor dumnezeieşti!


Bucură-te, chip prea neîntinat al Bunului Păstor!


Bucură-te, oaie blândă a Mântuitorului Hristos!


Bucură-te, că pe Veliar ca pe un câine l-ai nimicit!


Bucură-te, că ai văzut slava Domnului!


Bucură-te, următor al milostivirilor lui Dumnezeu!


Bucură-te, chip al vieţii fără pată!


Bucură-te, cel din cauza căruia plânge Veliar!


Bucură-te, cel prin care credincioşii dănţuiesc!


Bucură-te, Părinte Partenie!


Condacul al 6-lea:


Nimicind, Ierarhule, puterea demonilor, şi prin aceasta toate vrăjitoriile, şi făcând să piară, cu harul care ţi-a fost dat, practicile magiei, dăruieşti sănătate şi izbăvire tuturor celor care strigă: Aliluia!


Icosul al 6-lea:


Lampsakul şi ţara Hellespontului se bucură de tine şi toată Biserica cântă pentru mulţimea minunilor tale, prin care nu ai încetat să faci bine tuturor, căci lucrurile bune le dăruieşti celor care strigă cu credinţă:


Bucură-te, slava Bisericii!


Bucură-te, făclia credinţei!


Bucură-te, comoară vie a Duhului Sfânt!


Bucură-te, marea scăpare a celor bolnavi!


Bucură-te, stâlp al faptelor dumnezeieşti ale vieţii în Duh!


Bucură-te, unealtă călăuzită de Dumnezeu a vieţuirii minunate!


Bucură-te, că poţi să stârpeşti viclenia idolilor!


Bucură-te, că faci să strălucească dragostea lui Hristos!


Bucură-te, comoară a vieţii viitoare!


Bucură-te, scânteiere vie a lumii imateriale!


Bucură-te, lucrător al multor fapte minunate!


Bucură-te, flacără a milostivirilor cereşti!


Bucură-te, Părinte Partenie!


Condacul al 7-lea:


Mare prin fapte minunate, ajuns ierarh, ai izbăvit de rătăcirea idolilor turma ta duhovnicească, care ţi-a fost încredinţată din mâinile lui Dumnezeu, şi ai hrănit cu dogmele credinţei pe cei care strigă: Aliluia!


Icosul al 7-lea:


Vestind legile credinţei şi harul Evangheliei, purtătorule de Dumnezeu, i-ai întors să slujească lui Hristos pe cei care înainte erau fii ai pierzării, şi cu minuni îi întăreşti pe cei care cu evlavie strigă către tine:


Bucură-te, luminător al celor aflaţi în întuneric!


Bucură-te, părinte al celor care s-au luminat!


Bucură-te, cel care ai făcut de ruşine zădărnicia idolilor!


Bucură-te, cel care ai făcut cunoscută mila Mântuitorului!


Bucură-te, îndumnezeitule cunoscător al învăţăturilor dătătoare de viaţă!


Bucură-te, vestitor al milostivirilor cereşti insuflat de Dumnezeu!


Bucură-te, că îndrumi spre calea mântuirii!


Bucură-te, că risipeşti întunericul neştiinţei!


Bucură-te, cel care aprinzi flacăra sufletelor spre dragostea lui Hristos!


Bucură-te, cel care rupi săgeţile duşmanului!


Bucură-te, cel care tai rădăcinile patimilor!


Bucură-te, cel care aduci rodul virtuţii!


Bucură-te, Părinte Partenie!


Condacul al 8-lea:


Prin iconomie dumnezeiască ai făcut, Părinte, minuni neobişnuite spre mântuirea altora, ai nimicit puterea demonilor şi ai vindecat boli grele, tămăduindu-i cu cuvântul tău, Partenie, pe cei care strigă: Aliluia!


Icosul al 8-lea:


Cu totul luminat de Împăratul Cel Sfânt, ai venit la Constantin cel vestit, care, cinstindu-ţi evlavia, ţi-a dăruit o bogată răsplată, pentru care ai slăvit pe Hristos, îndemnându-i pe toţi să strige către tine:


Bucură-te, cel mare printre minunaţi!


Bucură-te, cel slăvit printre Sfinţi!


Bucură-te, cel care ai bucurat pe Domnul Cel Sfânt!


Bucură-te, cel care ai făcut de ruşine pe căpetenia întunericului!


Bucură-te, prieten adevărat al Atotputernicului Hristos!


Bucură-te, armă îndreptată împotriva duşmanului!


Bucură-te, cel pe care l-a cinstit Constantin cel Mare!


Bucură-te, că ai primit dar dăruit de Dumnezeu!


Bucură-te, cel care străluceşti cu lumina Harului!


Bucură-te, nimicitor al duşmanului blestemat!


Bucură-te, cel care ai adus pe mulţi la Hristos!


Bucură-te, cel care ai îndepărtat nebunia duşmanilor!


Bucură-te, Părinte Partenie!


Condacul al 9-lea:


Vindecând de rătăcire turma ta nestatornică, ai zidit, Sfinte Părinte, o biserică prea frumoasă Mântuitorului, ca templu viu al Dumnezeiescului Duh, iar acum, înălţând cântări către Ierusalimul ceresc, cânţi lui Dumnezeu: Aliluia!


Icosul al 9-lea:


La cuvintele rugăciunilor tale, ca din somn s-a trezit în chip minunat Eftihianos şi de bogatul tău har, Cuvioase, s-a ruşinat duşmanul hulitor; iar noi, alergând către tine, cu credinţă fierbinte îţi strigăm:


Bucură-te, vasul Mângâietorului!


Bucură-te, cunoscătorule al vieţii necunoscute!


Bucură-te, cel care ai înviat prin rugăciune pe cel care a murit!


Bucură-te, cel care ai ucis pe duşmanul care te pizmuia!


Bucură-te, că ai vindecat pe foarte mulţi care sufereau cumplit!


Bucură-te, că mare cu adevărat te-ai arătat prin minuni!


Bucură-te, nimicitorul duhurilor necurate!


Bucură-te, tâlcuitor al învăţăturilor dumnezeieşti!


Bucură-te, cel prin care sunt alungaţi demonii!


Bucură-te, cel prin care sunt tămăduiţi cei foarte nefericiţi!


Bucură-te, slujitor adevărat al lui Hristos!


Bucură-te, biruitor al duşmanului!


Bucură-te, Părinte Partenie!


Condacul al 10-lea:


Descoperit a fost, Părinte, duhul cel necurat, care se ascundea de mult timp în om; şi, când i-ai spus să se sălăşluiască în tine, a plecat gemând, iar cel vindecat, lăudându-te, Îi striga lui Dumnezeu: Aliluia!


Icosul al 10-lea:


Când ai cunoscut, Părinte, boala care se ascundea în inima păstorului Irakliei, imediat pe acesta l-ai arătat milostiv, cu cuvântul tău, Partenie; de aceea, minunându-se de mărinimia ta, toţi strigau:


Bucură-te, cunoscătorul celor ascunse!


Bucură-te, cunoscătorule al celor care nu se pot spune!


Bucură-te, învăţător al milostivirii dumnezeieşti!


Bucură-te, fluviu plin de milă!


Bucură-te, cel care urmezi mila Milostivului Dumnezeu!


Bucură-te, lăcaş al blândeţii şi al Luminii care nu poate fi înţeleasă!


Bucură-te, că l-ai vindecat pe păstorul Irakliei!


Bucură-te, că ţi-ai izbăvit turma de rătăcire!


Bucură-te, icoană a bunătăţilor lui Hristos!


Bucură-te, pârâu al multor veselii!


Bucură-te, apărător al săracilor şi smeriţilor!


Bucură-te, cel care contempli Lumina cerească!


Bucură-te, Părinte Partenie!


Condacul al 11-lea:


Aflând de la tine vindecare, fostul slăbănog L-a lăudat pe Mântuitorul şi, îndreptat prin rugăciunea ta, vestea, Prea Fericite Partenie, minunea ta cea mare, strigând: Aliluia!


Icosul al 11-lea:


De harul tău dat de Dumnezeu s-a cutremurat mulţimea demonilor, prin rugăciunile tale cerul a dat ploaie pământului care era însetat, ogorul a dat rod foarte bogat, iar credinciosul arhidiacon ţi-a zis cu uimire:


Bucură-te, cel plin de roade dătătoare de viaţă!


Bucură-te, izbăvitor de patimi nevindecate!


Bucură-te, cel care îl urmezi pe Ilie Tezviteanul!


Bucură-te, cel care faci să sporească dragostea lui Hristos!


Bucură-te, râu foarte limpede al milei dumnezeieşti!


Bucură-te, crin prea frumos mirositor al harului duhovnicesc!


Bucură-te, că faci ploaia să coboare peste pământul însetat!


Bucură-te, că ne duci la corabia mântuirii!


Bucură-te, legătură a credincioşilor aduşi lângă tine!


Bucură-te, tămăduire a multora care erau bolnavi!


Bucură-te, cel datorită căruia se bucură slăbănogul!


Bucură-te, cel către care strigă mereu tot credinciosul!


Bucură-te, Părinte Partenie!


Condacul al 12-lea:


Luminat cu darul proorociei, ai spus dinainte, Părinte, cele ce se vor întâmpla, şi pe Ipatianos, arhidiaconul Irakliei, l-ai văzut vas al Duhului, iar după ce ai proorocit aceasta striga şi el împreună cu tine către Dumnezeu: Aliluia!


Icosul al 12-lea:


Cântându-ţi laude de despărţire, Ierarhule, cei care s-au adunat cu credinţă multă pentru călătoria ta la Dumnezeu au încredinţat mormântului trupul tău, Cuvioase, iar noi, lăudându-te, strigăm cu evlavie către tine:


Bucură-te, cel împreună cetăţean cu Îngerii!


Bucură-te, Sfântule biruitor cu cunună!


Bucură-te, temelie de nezdruncinat a Bisericii!


Bucură-te, cel plin de strălucirea Luminii necreate!


Bucură-te, grădină foarte plăcut mirositoare a darurilor tainice!


Bucură-te, zid nesurpat al creştinilor evlavioşi!


Bucură-te, ocrotitor care suferi împreună cu cei ce te cinstesc!


Bucură-te, apărător şi sprijinitor al ortodocşilor!


Bucură-te, cel prin care voi fi curăţit de patimi!


Bucură-te, cel prin care voi fi izbăvit de nenorociri!


Bucură-te, bucurie a sufletelor credincioase!


Bucură-te, apărare adevărată şi a mea!


Bucură-te, Părinte Partenie!


Condacul al 13-lea:


O, Preaminunate Părinte Partenie, Ierarhule al Domnului, revărsare de minuni uimitoare, primeşte rugăciunile noastre şi, prin solirile tale către Dumnezeu, să primim iertare de greşeli toţi care într-un glas Îi strigăm: Aliluia! (acest condac se zice de trei ori)


Apoi se zice iarăşi


Icosul 1:


Om fiind prin fire, înger prin purtări ai fost văzut, Ierarhule Partenie, şi cu darurile îngereşti faci să strălucească adunarea Bisericii; de aceea, minunându-ne de viaţa ta, strigăm cu glas mare:


Bucură-te, cel prin care Hristos este lăudat!


Bucură-te, cel prin care duşmanul este alungat!


Bucură-te, păstor prea îndumnezeit al Lampsakului!


Bucură-te, făclie luminoasă a Hellespontului!


Bucură-te, culme a smereniei şi comoară a dragostei!


Bucură-te, adânc al curăţiei şi făcător de minuni!


Bucură-te, că te-ai umplut de lumina cerească!


Bucură-te, că ai nimicit puterea amăgitorului!


Bucură-te, slujitor înflăcărat al lui Hristos!


Bucură-te, ocrotitorul şi apărătorul nostru!


Bucură-te, cel prin care credincioşii se aprind!


Bucură-te, cel prin care duşmanii sunt surpaţi!


Bucură-te, Părinte Partenie!


Condacul 1:


Ca pe un arhipăstor prea îndumnezeit al Lampsakului şi ca pe un făcător de minuni şi izvor îmbelşugat te lăudăm pe tine, Ierarhule insuflat de Dumnezeu. Iar tu, ca unul care are îndrăzneală către Domnul, roagă-te să fie izbăviţi de tot necazul cei care strigă către tine:


Bucură-te, Părinte Partenie!




Apoi se zice otpustul mic:


Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin!