LUMINA FAPTELOR BUNE

Blog ortodox spre zidire sufleteasca

Răspunsuri duhovniceşti: Sfântul Nicolae este icoană pentru noi toţi

Sărbătoarea Sfântului Nicolae este o pildă de viaţă pentru toată lumea pentru că Sfântul Nicolae s-a făcut pildă de mic şi până a trecut în eternitate, în veşnicia lui Dumnezeu.
Ca şi copil, se spune din viaţa lui că a dat dovadă de sfinţenie, trăind în chip minunat, iar în zilele de post hrănindu-se mai puţin. Nu cred că este vorba aici despre o exagerare pusă pe seama Sfântului Nicolae, ci cred că este într-adevăr o lucrare a lui Dumnezeu pentru El.
 Vedem şi exemplul Sfântului Ioan Botezătorul şi al altor sfinţi - Sfântul Ilie, Sfântul Iosif din Vechiului Testament - pe care Dumnezeu i-a pregătit într-un mod special şi chiar din copilăria lor au avut o viaţă specială.
 Din acest motiv Sfântul Nicolae a avut faţă de copii o atenţie şi o grijă deosebită, obişnuind să le lase adesea daruri. De aceea, copiii trebuie să înveţe de la Sfântul Nicolae nu numai să aştepte cadouri, pentru că el a fost într-adevăr un om milostiv şi a dăruit mult, dar să înveţe de la Sfântul Nicolae felul său cuminte, blând, serios şi profund de a se purta încă din copilărie.

Regele Solomon ne vorbeşte în Cartea Proverbelor din Vechiul Testament despre valoarea tânărului frumos şi a bătrânului înţelept, însă înţelepciunea nu se dobândeşte la bătrâneţe, ci încă din tinereţe. Sfântul Nicolae este un chip nu doar al blândeţii, cum frumos ne spune troparul, şi al bunătăţii, ci şi un chip al înţelepciunii, încă de mic.
 De aceea, el dă pildă şi pentru cei mari, Sfântul Nicolae fiind model pentru absolut toate categoriile de oameni, începând de la omul simplu - prin "simplu" înţelegând pe cel care e simplu în raport cu harul lui Dumnezeu şi cu treptele harice în care este rânduit fiecare să-i slujească lui Dumnezeu, pentru că toţi Îi putem sluji lui Dumnezeu într-un anumit fel - până la cel cu cea mai înaltă chemare.
De asemenea, trebuie să luăm aminte că Sfântul Nicolae a dobândit bogăţia căutând cele sfinte şi simplitatea. El şi-a simplificat viaţa, a ales să trăiască în sărăcie şi aşa a dobândit bogăţia. A fost smerit şi a ajuns la starea dumnezeiască.
Cu alte cuvinte, pentru noi, Sfântul Ierarh Nicolae este un model de căutător de Dumnezeu din pruncie, continuând în adolescenţă şi apoi în maturitate până la bătrâneţile vârstei noastre, indiferent dacă ne gândim la vârstele duhovniceşti sau la cele obişnuite, temporale. Deci, în acest sens, Sfântul Nicolae este icoană pentru noi toţi.

Sursa
Ziarul Lumina

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu