LUMINA FAPTELOR BUNE

Blog ortodox spre zidire sufleteasca

Tăierea capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul

Biserica Ortodoxă pomeneşte, în fiecare an, la data de 29 august, tăierea capului cinstitului şi slăvitului Prooroc înainte-mergător şi Botezător Ioan. Sfântul Ioan Botezătorul a fost ultimul mare profet al Vechiului Testament, iar misiunea lui a fost aceea de a pregăti poporul iudeu pentru venirea Mântuitorului Iisus Hristos, pe Care L-a şi botezat în râul Iordan.



În predicile sale, Sfântul Ioan Botezătorul îndemna la pocăinţă, la instaurarea dreptăţii, cinstei şi corectitudinii şi la îndreptarea moravurilor. Criticarea imoralităţii regelui Irod a determinat întemniţarea Sfântului Ioan Botezătorul în castelul de la Maherus. La petrecerea organizată cu ocazia zilei sale de naştere, Irod a ordonat tăierea capului Sfântului Ioan, împlinind astfel dorinţa Salomeei, fiica Irodiadei, concubina lui Irod.


Sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul se prăznuieşte în fiecare an cu post, în orice zi a săptămânii ar cădea. Ea este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc care se încheie pe data de 31 august.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu