LUMINA FAPTELOR BUNE

Blog ortodox spre zidire sufleteasca

MOLITFELE SF VASILE CEL MARE (PENTRU VINDECARE SUFLETEASCA SI TRUPEASCA)



La fiecare inceput de an, pe 1 ianuarie, crestinatatea sarbatoreste praznicul Sfantului Vasile cel Mare, trecut la cele vesnice in urma cu saisprezece secole. Aflata sub patronajul binecuvantata a acestui veritabil stalp al ortodoxiei, prima luna a calendarului este rastimpul benefic cand in biserici si manastiri sunt citite Moliftele Sfantului Vasile cel Mare - acele temute blesteme indreptate impotriva satanei, pentru alungarea demonilor si dezlegarea celor posedati. O perioada de gratie, in care crestinilor li se da marea sansa divina de a se innoi o data cu anul care incepe.

Molitfa este o rugaciune compusa din 3 parti si este folosita pentru dezlegare de farmece, vraji si blesteme.Face parte din cadrul slujbelor numite si Ierurgiile. Ea este citita de obicei vinerea dupa Sfantul Maslu.Molitfele sunt doua de fapt: Molitfele Sfantului Vasile cel Mare si Moliftele Sfantului Ioan Gura de Aur. Dintre cele doua este mai puternica cea a lui Vasile cel Mare. Poate scoate demonii din oameni si animale si sa-i alunge de peste tot. Niciun om nu are voie sa o citeasca, decat un duhovnic in varsta sau un preot calugar. Daca le citeste un simplu om acele molitfe, se revarsa toata mania demonilor asupra aceluia si aupra intregii lui familii.
- Exorcismele isi au origini foarte indepartate, in lumea ebraica si pagana. In Antichitate, existau chiar persoane specializate in asemenea practici, care citeau pasaje din Vechiul Testament si invocau numele lui Iahve. Abia prin Mantuitorul Hristos se instituie - stim din relatarile evanghelistilor - exorcismul de tip crestin. Ba mai mult, Domnul Iisus le spune ucenicilor sa mearga in lume si sa scoata demonii din oameni, iar acestia o fac "in numele lui Iisus Hristos Cel Rastignit in vremea lui Pontiu Pilat!". Chiar si Taina Sf. Botez este precedata, pana in ziua de azi, de o suma de exorcisme foarte puternice. Exista, cu alte cuvinte, traditia unei practici de acest tip, ce a fost incununata de Moliftele pe care le cunoastem astazi in forma scrisa de cei trei sfinti.

- In general, ele nu se citesc separat de o alta slujba. Citirea lor se poate face si in biserica, dupa Liturghie sau Vecernie, dar si acasa, dupa Sfestanie sau Maslu. Ele fac parte, cum v-am spus deja, dintr-un intreg al Bisericii, care implica, deopotriva, sfintirea, binecuvantarea si exorcizarea. Mai exista un amanunt important, mentionat inca de pe vremea lui Origen. Aceasta exorcizare nu se refera doar la oameni posedati, ci si la locuri bantuite de satana. Nu intamplator crestinul cheama preotul acasa pentru sfestanie. Deci, chiar si sfintirea unui spatiu, alungand spiritele rele de acolo, are un caracter exorcist.



- De ce sunt atat de temute asemenea rugaciuni, chiar si de preoti, uneori?

"Eu blestemam satana, iar demonul imi raspundea te urasc"

- Nici o rugaciune, cu atat mai putin Moliftele, nu se cuvine citita, picior peste picior, acasa. Insa este adevarat ca Moliftele pot avea un efect "devastator" pentru preot, daca nu are epitrahilul de gat si nu s-a pregatit in curatie si post. Cunosc un caz de slujitor al lui Dumnezeu care citea Moliftele in Postul Mare. Era paroh si pastorea doua sate din Teleorman, despartite de un lac. Intr-o seara, dupa citirea acestor rugaciuni puternice, se intorcea acasa, singur. Cand a ajuns la digul pe care trebuia sa paseasca pentru a traversa lacul despartitor, a simtit ca "cineva" incearca efectiv sa-l imbranceasca in apa! Mi-a povestit ca a fost nevoit sa treaca in patru labe, ca sa nu cada...
De aceea preotii sau calugarii care postesc mult si se roaga primesc dezlegare pentru a citi acele puternice rugaciuni. Nu-i recomand nimanui sa le citeasca, nici macar ateilor!! Nu te poti lupta singur cu focul, ca te poti arde.Asa sta treaba si cu molitfele.AMIN

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu