LUMINA FAPTELOR BUNE

Blog ortodox spre zidire sufleteasca

ORTODOXIA NU UMPLE CUTIILE POSTALE CU BROSURI

Sunt situatii cand suntem intrebati fara rezerve, de ce nu mergem si noi asemeni neoprotestantilor sa vestim. Ce ar insemna asta? Pai ar trebui sa iesim in strada si sa oprim diverse persoane cu urmatoarele cuvinte: “Iubeste-L pe Iisus?” sau sa mergem pe la casele acestora si sa lasam in usa, in cutia postala, o brosura ce contine cateva versete si imagini.
De ce nu sunt de acord cu o astfel de practica? In primul rand nu as putea sa ies la “vestire” cu gandul ca pana la mine, toti cei intalniti nu L-au cunoscut pe Iisus si astfel, nu au avut posibilitatea sa se indragosteasca de El. Nu as putea sa stau in strada si sa vad in toti cei care trec pe langa mine, niste oameni care traiesc in ignoranta. Pe de alta parte, niciun ortodox nu poate converti pe cineva la Dumnezeu prin propriile puteri. E nevoie de ajutorul lui Dumnezeu. Ce minunat spune Sfantul Apostol Pavel: “…eu am sadit, Apollo a udat, dar Dumnezeu a facut sa creasca. Astfel, nici cel ce sadeste nu e ceva, nici cel ce uda, ci numai Dumnezeu care face sa creasca…”.
Stradania Bisericii Ortodoxe sta mai degraba in a-L aduce pe Dumnezeu la oameni si nu invers. Numai asa imi explic de ce nu-i vedem pe marii duhovnici pe stadioane, dar vedem bisericile in care ei slujesc ca fiind neincapatoare. In acest sens, spune: “Mergi intr-un mijloc de padure si ocupa-te de cele duhvnicesti si va veni lumea intreaga sa se aseze in jurul tau”.
Ortodoxia nu umple cutia postala cu brosuri. Ea nu dezvolta strategii despre cum sa iesim si sa stam in strada. Nu aceasta este menirea ei. Datoria ei e de a preface trupul nostru stricacios intr-un trup de slava. De aceea ea nu ne daruieste franturi din Scriptura, ci pe insusi Cuvantul. Ortodoxia stie ca noi oamenii suntem niste fiinte iesite din fire si ca doar in Biserica ne revenim in fire.
Hristos nu este pentru mine un produs. De aceea nu pot vorbi de lume ca de o “piata religioasa”. Nu ma vad chemat sa castig competitii cu argumente in favoarea produsului pe care il reprezint.
In concluzie, trebuie sa retinem ca Biserica nu tine a ne informa. Dumnezeu, prin Biserica, tine a impartasi omului viata Sa. Este minunat sa stim ca omul nu descopera tainele lui Dumnezeu studiind, ci traind.AMIN

1 comentarii:

Parinte Drag! In Domnul Dumnezeu si eu va doresc o activitate ca ucenic a lui Iisus Hristos , Sa Fiti Binecuvintat! de acum si pina in Veac.

Slavit sa fie Domnul!

In Veci Amin!

Doamne Ajuta!

 

Trimiteți un comentariu