LUMINA FAPTELOR BUNE

Blog ortodox spre zidire sufleteasca

UNDE-TI DUCI NECAZUL ?

Necazurile, suferintele pe care le avem ne sunt trimise ca sa ne apropie de Domnul, ca sa gustam din odihna pe care numai Domnul o poate da in vreme de necaz.
Lumea nu vrea sa asculte, cand vin necazurile oamenii se duc cu ele pe la carciumi, pe la restaurante, zicand ca e mai bine sa bea de necaz si sa mai puna tigara in gura sa uite de suparari. Crestinii se zbat neputinciosi in framantari si suferinte, iar nu departe de ei se afla comoara cea nepretuita: Iisus, Mantuitorul nostru.
Cum de oamenii nu gasesc aceasta comoara? E chiar langa noi, dar nimeni n-o vede. Oamenii alearga mai degraba si se refugiaza in tutun, alcool… Acestea ii dau orbire omului.
Acestea ne inchid ochii duhovnicesti, ochii sufletului.. pe care Domnul ni-i deschide. Acestea au puterea sa il distruga pe om, sunt droguri, iar drogul il aduce pe om la starea de dependenta. Aceasta stare il alunga pe Duhul Sfant din inimile noastre. In multe locuri, fumatul reprezinta inca o ispita foarte reala pentru unii.
Fara indoiala ca exista citeva motive principale pentru care tinerii se apuca de fumat la virsta adolescentei. Pentru unii exista dorinta de a parea „mari” si „maturi”. Pentru altii este curiozitatea in legatura cu senzatia produsa. Iar pentru altii este pur si simplu starea incomoda de a fi „singura exceptie” in timp ce toti prietenii lor fumeaza.
Am intalnit si persoane care spun ca fumeaza din cauza certurilor/problemelor, din cauza parintilor s.a. Dar tocmai aici sta puterea lui Dumnezeu pe care oamenii nu o vad; daca-i cerem Domnului ceva el ne va da si mai mult de cat i-am cerut, totul dupa inima si dupa credinta noastra.
Stim noi sa-i cerem alungarea ispitelor, alungarea certurilor, luminarea parintilor si luminarea noastra? Nu! Insa preferam sa ne retragem la masa noastra cu scrumiera langa noi si eventual, sunam pe cativa prieteni sa dam un party pentru a uita de griji si suferinte. Preferam sa umblam in intuneric, ocolind lumina. L-am intrebat pe un tanar de 14-15 ani odata de ce fumeaza si am ramas uimita de raspunsul pe care mi l-a dat: “pentru ca asa face mama“. Din ce in ce mai multi tineri fac ceea ce vad la parintii lor.
Dar de ce nu facem noi ceea ce am citit in vietile sfintilor ? De ce nu facem ceea ce este scris in Sfanta Scriptura? Cautam raul, iar raul se gaseste foarte usor, trebuie doar sa il cauti un pic cu mintea si vine singur. Dar cautand raul, oamenii nu stiu ca il pierd pe Iisus, Cel ce sta la usa sufletului, bate si asteapta sa i se deschida. Pierdem pacea, pierdem bucuria, pierdem si uitam rugaciunea, care este hrana sufletului!
Există numeroase versete care încurajează oamenii să stea departe de consumul de alcool. Cu toate acestea, Scriptura nu interzice în mod necesar creştinilor să consume bere, vin sau orice altă băutură alcoolică. Creştinilor li se porunceşte să evite beţia (Efeseni 5:18). Dar cum de vedem toate carciumile, toate terasele pline de oameni? Nu trebuiesc judecati nici acestia, fiindca nu se stie ce planuri are Dumnezeu cu ei. Creştinilor li se porunceşte să nu permită ca trupurile lor să fie stăpânite sau dependente de nimic lumesc (1 Corinteni 6:12; 2 Petru 2:19).
De asemenea, Scriptura interzice creştinilor să facă orice lucruri care ar putea să afecteze pe alţi creştini sau care să îi încurajeze pe aceştia să păcătuiască împotriva conştiinţei lor (1 Corinteni 8:9-13). În lumina acestor principii, ar fi extrem de dificil pentru orice creştin să afirme că a consuma băuturi alcoolice aduce glorie lui Dumnezeu (1 Corinteni 10:31). Însă alcoolismul (consumul excesiv) şi dependenţa de alcool sunt lucruri de care creştinii trebuie cu siguranţă să se ferească (Efeseni 5:18; 1 Corinteni 6:12).
Care este atunci atitudinea cu bun simt a unui tinar credincios care traieste in lumea de astazi? Cu siguranta ca este evitarea oricarei forme de bauturi alcoolice si trairea in asa fel, incat Dumnezeu sa-i poata modela si folosi viata lui sau a ei pentru gloria Sa. „Si nu va imbatati de vin… ci fiti umpluti cu Duhul” (Ef.5:18). Cu toate acestea, este foarte greu pentru un tanar care fumeaza/bea sa se poata dezlipi de acestea. Cum un credincios adevarat nu se poate dezlipi de rugaciune, orice necaz sau suferinta ar avea, asa si un fumator sau bautor nu se poate dezlipi de aceste “duhuri” necurate.
De ce spun duhuri? O data ce l-am alungat pe Duhul cel Sfant din inimile noastre, acesta este inlocuit cu duhul cel rau, vrajmasul nostru. Sa nu cautam lucruri lumesti, sa nu ne refugiem in alcool si in tutun. Sa cautam bunatatea lui Hristos si sigur o vom gasi!
Sa ne impartasim cu Sfantul si Scumpul Sange al Mantuitorului si nu vom mai fi singuri, nu vom mai cauta cele lumesti, nu vom mai savarsi pacate, dar totul bineinteles, prin vointa, post si rugaciune.AMIN

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu